Calatoria cu avionul si cu vaporul | Vacanta copiilor
Calatoria cu avionul
Aceasta calatorie este cea mai comoda si mai rapida. Se castiga timp, se evita oboseala.Pentru cardiaci, decolarea (sau aterizarea) poate da emotii si le poate produce dificultati de respiratie si chiar unele traume. In orice caz se va cere avizul medicului daca se poate calatori cu avionul.
Nu trebuie sa urcam in avion cu stomacul plin, ci vom minca moderat, alimente usoare si foarte proaspete, spre a evita greturile ce pot surveni. Tinuta noastra va fi foarte ingrijita, sobra si eleganta, cu taior clasic sau sport, ori o rochie doua piese, cu pardesiu sau impermeabil (in functie de anotimp). Se va evita un fard strident combinat cu o tinuta excentrica, ori palarii mari si spectaculoase.
Calatoria cu vaporul
Calatoria pe apa cu vaporul este ideala mai ales atunci cind nu suferim de acel rau pe care-l avem numai cind sintem pe apa, raul de mare. Departe de zgomot, praf si toata atmosfera poluata a localitatilor aglomerate, intinderile de apa si mai ales marea cu ionii sai negativi si aerul iodat, cu atitea alte minerale pe care le absorbim o data cu briza, patrund in plamini, ne improspateaza singele care circula mai alert, intarindu-ne sanatatea, stimulindu-ne vitalitatea si bucuria de a trai.
Despre toata poezia marii, s-a scris si s-au creat opere nemuritoare. Fiecare clipa traita pe un vapor, este o sursa de bucurie. Sa nu ne necajim si sa nu ne creem complexe daca uneori ametim sau „raul de mare ne contrariaza cu scurtele sale prezente. Nu sintem singurele si nici chiar cei mai incercati marinari nu sint ocoliti de aceasta ciudata „maladie” pe timpul furtunilor, care dispare o data cu ele sau pasind pe uscat. Trebuie sa ne bucuram de fiecare clipa de vacanta si de sansa pe care o avem de a calatori cu un vapor. Vom sta cit mai mult pe punte, la aer, citind, privind, facind plaja cind soarele este imbietor, sau pur si simplu vom face o baie de aer.
O esarfa subtire la gat — daca suntem sensibile — ne va feri de raceala si ne va da o nota romantica, feminina.
Vacanta este o mica supapa, cand trebuie sa evadam din cochilia noastra obisnuita.
Numai ca trebuie sa ne ferim de exagerare, pastrind un simt al masurii…
Vacanta copiilor
Este bine sa ne gindim din timp la vacanta copiilor, fie ca o vor petrece impreuna cu noi, la rudele noastre (bunici, surori, matusi) ori in taberele scolare. In perioada vacantei, copiii trebuie sa aiba un program, dirijat de parinti, de joaca, de plimbare, de instruire (cinematograf, teatru, muzee, expozitii etc.), de invatatura.
Nu vor fi incarcati cu responsabilitati prea mari si nici obligati sa invete mereu ci doar, cel mult, 3/4 ore pe zi. Daca isi petrec vacantele departe de parinti, la rude sau in taberele scolare, li se va marca fiecare obiect cu initialele lor (chiar cusute pe lenjerie, haine si ciorapi). Li se vor da bocanci sau pantofi in buna stare, dar purtati, nu noi, pentru ca le pot produce rosaturi si dificultati la mers. Acestia vor fi usori si supli, cu pingele in buna stare, avind o talpa antiderapanta,
Parintii vor discuta din timp cu copiii atragindu-le atentia de pericolele ce pot surveni, din cauza lipsei de asigurare si de atentie la drum. Astfel, pentru munte, se va evita mersul pe marginea prapastiilor, pe linga streasina stincilor, unde zapada depusa poate prezenta un gol, fara suportul pietrei.
Iarna copiii trebuie sa fie bine echipati, cu haine calduroase, cu manta de ploaie, cu ochelari de soare, pentru a preveni reverberatia zapezii, care poate da dezlipire de retina, dureri de ochi etc.
Trebuie sa fie atenti sa nu se piarda de grup; nu are rost sa se „groza- veasca prin unele fapte primejdioase, numai de dragul de a se arata fara frica, atunci cind nu este cazul.Nu este o fapta de vitejie sa caute „cu luminarea greutatii si primejdii, sa riste sa inghete pe drum, rataciti si singuri, sau accidentati, numai din- tr-o dorinta spectaculoasa si inutila de falsa vitejie, caracteristica la aceasta virsta. Aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba initiativa si sa fie vesnic urmariti de teama.
Fiecare fapta trebuie sa aiba temeiul ei bine cumpanit, mai ales la drum. Valiza, geanta de voiaj sau rucsacul vor fi astfel aranjate, incit obiectele mai groase si mai grele sa fie asezate la fund. Ea trebuie sa fie facuta din timp si controlata pina in ultimul moment daca nu s-a uitat ceva. Se va face o lista cu toate obiectele cu care se pleaca la drum.
Astfel se vor lua, iarna:
- flanele de corp din bumbac,
- ciorapi de bumbac sau de lina,
- caciulita de lina sau de blana cu clape la urechi,
- scurta cu gluga,
- matlasata sau captusita cu blana,
- bocanci,
- pantofi,
- manusi de lina (cel putin doua perechi),
- fular de lina,
- ochelari de vint,
- eventual o masca tricotata pentru obraz, pentru zilele cu viscol sau cu vint care spulbera zapada.
De asemenea este necesara si o crema cu ulei de catina care face ecran contra razelor soarelui.
Cand vacanta este la mare, se va lua o imbracaminte adecvata, usoara:
- sort,
- costum de baie,
- sandale,
- camasi,
- flanele speciale, o
- chelari de soare fumurii,
- palarie de pai sau de bumbac (cu bor), sau o sapca sport din pinza,
- pulovere si imbracaminte mai calduroasa pentru serile reci de la mare.
Vremea la mare este oscilanta: pot fi zile foarte calduroase si altele cu vint rece si umed, care pot da raceli, iar din cauza expunerii excesive la soare, insolatii extrem de periculoase.Se va evita inaintarea prea departe in mare, mai ales in zilele cu valuri si vint, din cauza curentilor care pot impinge catre larg; chiar si cei mai buni inotatori pot fi in pericol de inec. Din cauza apei reci, se pot produce crampe (circei) extrem de dureroase, care pot fi fatale daca te prind in apa adirica si te impiedeca sa inoti.