frumusete si cosmetice

O relatie in general neglijata — Alimentatia si machiajul

Paralel cu prudenta fata de machiajul aplicat, vom ii foarte atente cu alimentatia, care, asa’ dupa cum a n mai spus, contribuie in mare masura la mentinerea frumusetii. Munca fizica cere o anumita alimentatie bogata in calorii, deoarece prin efort se pierde o mare cantitate de energie.

Pentru mentinerea intr-o stare cit mai perfecta a intregului organism este bine sa se pastreze o ritmicitate a orelor de masa. Vom minca intotdeauna la aceeasi ora ; mesele sa nu fie prea incarcate si diferentiate cantitativ, pentru a nu se solicita digestia, obosindu-se astfel stomacul si celelalte organe.

Caloriile necesare difera dupa sex.

Femeile au nevoie de un maximum de 2 400 calorii, iar barbatii cu o activitate fizica mai deosebita au nevoie de 3 200 de calorii. Pentru mentinerea vitalitatii unui organism, alimentatia trebuie sa contina lipide, glucide, vitamine.Pe langa alimentele amintite in primele pagini ale acestei carti, mierea de albine este considerata un aliment indispensabil, cu calitati deosebite. Ea poate inlocui perfect zaharul industrial, avind nenumarate elemente esentiale, ca : polen, minerale (cupru, fier si mangan) necesare hemoglobinei din sange.

In cosmetica, ea se intrebuinteaza la creme si masti.

Produsele ei, ca : laptisorul de matca (gelee royale) si propolis-ul, sunt pline de virtuti atat pentru refacerea si stimularea tesuturilor, cat si pentru tratarea diverselor boli de piele : eczeme si alergii. De asemenea, polenul recoltat din flori este un excelent stimulent pentru combaterea anemiilor si pentru tratarea tenului folosit in mastile de infrumusetare.

In sezonul turistic, iarna sau vara, trebuie sa cunoastem precis locul unde mergem, timpul afectat deplasarii si in functie de altitudine si de starea vremii sa ne alimentam cu produse care sa contracareze agresivitatea agentilor externi, ca : vant, ploaie, caldura.

Cantitatea si calitatea alimentelor vor fi indicate in raport cu efortul depus, pentru echilibrul si sanatatea noastra.

Paralel cu atentia acordata alimentatiei, vom fi foarte prudente cu machiajul aplicat, mai ales cand in timpul vacantelor, la mare sau la munte, suntem invitati sa luam parte la aniversari sau reuniuni cu caracter familial sau prietenesc. In acest caz, machiajul va fi foarte ingrijit, in acord cu imbracamintea. Se va tine seama de linia generala a modei, de tinuta celorlalte invitate, de unele susceptibilitati la nou ale rudelor mai virstnice, care nu trebuie socate de culori de fard stridente si coafuri exagerate.

Machiajul seara

Seara, datorita luminii artificiale care nu este atat de vie si de uniform distribuita ca lumina zilei, multe din defectele tenului, din cutele obrazului, din petele si umbrele viorii de sub ochi se vad mai putin si se pot corecta. Cearcanele, pistruii, urmele cosurilor, porii dilatati dispar sub o umbra fina de fond de ten, peste care am pensulat o culoare mai deschisa, exact pe portiunea ridurilor si a petelor neplacute, dindu-se apoi cu pudra.

La teatru, fondul de ten va fi mai dens; se vor evita culorile inchise de fard, care nu numai ca maturizeaza obrazul, cu si scot in evidenta chiar defectele.Barbatii, desi au un ten mai rezistent decat al femeilor, nu trebuie sa-l neglijeze. In special cei cu tenul uscat il pot irita sau deshidrata foarte usor, din cauza vintului, a soarelui in exces, a frigului si a lipsei de ingrijire.Odata cu rasul zilnic, se pot contracta, printr-o taietura care in aparenta pare neinsemnata, o serie de boli de piele, mai mult sau mai putin grave.

Ceea ce protejeaza mai mult obrazul este mantaua sa naturala acida „pH”, care nu trebuie sa fie inlaturata prin rasuri imediat repetate. De asemenea, este necesara o respectare absoluta a igienei. Mainile vor fi bine spalate cu apa calda si sapun, briciul, lama, aparatul de ras vor fi dezinfectate cu o solutie de rivanol sau hipermanganat.

In tehnica barbieritului

Se vor folosi cremele de ras, foarte eficace la barbatii cu barba moale. Dar inainte de aceasta, se va stabili felul tenului. Nu se vor intrebuinta sapunuri prea alcaline la un ten uscat, fiindca unele persoane prefera sapunul de barbierit, sau prea acide, la un ten gras.

In tehnica barbieritului, tenul uscat necesita o atentie mai deosebita; se va incepe printr-un masaj usor al intregului obraz cu o crema neutra, care intra repede in piele, apoi se sapuneste obrazul cu crema de ras. Dupa ce parul s-a inmuiat, se rade usor. Se dezinfecteaza apoi cu un tonic si se aplica din nou un strat de crema. Cel ce doreste sa aiba un obraz proaspat si descongestionat poate aplica comprese fierbinti sau caldute cu ceai de musetel ori de nalba. Se pudreaza apoi obrazul cu o pudra care contine talc. Aceasta are proprietatea de a calma iritatiile. La un ten acneic, incorporati in pudra putin praf de sulf. Tinind cont de cele mentionate in aceste pagini, barbatii pot sa fie in ton cu partenerele lor, mai ales cind vor da atentia cuvenita si tinutei vestimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *