Cum ma machiez?
Scriind despre machiaj, nu pot sa nu-mi amintesc de citeva cuvinte ale Nadinei Corbasson (Revista Beaute): „Daca machiajul cuminte este o politete, o cerinta sociala, machiajul bine lucrat, cu farduri si culori cautate, este o opera de seductie, de arta! Machiajul in cosmetica nu este o frivolitate, ci o cautare personala de a ne prezenta cu ceea ce avem mai frumos
— o proba de feminitate
— o mica si stralucitoare festivitate pe care ne-o oferim si care ne reda moralul si ne daruieste increderea in noi.
Machiajul deci ne ajuta sa ne corectam imperfectiunile trasaturilor sau sa subliniem frumusetea dindu-ne o noua valoare prin culoare, cu inteligenta si pricepere. Trebuie sa ne cunoastem intii bine obrazul, sa-l cintarim cinstit, sa facem totalul calitatilor si defectelor sale si, cu sinceritate si curaj, sa le scoatem in relief pe cele ce ne avantajeaza si sa le atenuam, prin culoare, fard, coafura, pe celelalte.
O prima conditie este ca machiajul sa para oarecum natural, obrazul nostru sa nu aiba aspectul unei masti colorate.De aceea el va fi dozat, din punct de vedere al cantitatii de fard si se va chibzui bine culoarea, care nu. trebuie sa faca un contrast prea mare cu aceea a tenului nostru.
Fondul de ten se va intinde intr-un strat subtire, fluid, intotdeauna peste un strat de crema de baza care a fost masat bine ca sa intre in piele si apoi usor sters, cu o foita de hirtie sau un tampon de vata, dar cu conditia ca tenul sa fie curatat de impuritati si de punctele negre. Fondul de ten nu este necesar daca avem o piele proaspata si fara pete sau alte defecte.
Dar, inainte de a trece la machiaj, trebuie sa stim ca fardul nu adera bine pe piele, ci sta vizibil si nedifuzat, daca nu reimprospatam circulatia singelui la suprafata pielii, daca nu dam posibilitate porilor sa respire, pentru ca tenul sa-si, recapete vigoarea si stralucirea, prin indepartarea scoamelor, a celulelor moarte, ceea ce se realizeaza printr-un tratament cosmetic regulat, acasa sau la un cabinet, cu toate procedeele sale: aburi, masaj, masti etc. in privinta masajului facial, se va tine seama de forma obrazului, de aderenta pielii, de calitatea, de sensibilitatea si reactia acestuia. Se va proceda cu multa grija si fara miscari bruste si violente, masajul fiind facut cu vrful degetelor, foarte delicat (efleuraj) intotdeauna in directia muschilor, incepind de la mandibrda (falci) in sus pe obraz, catre timple.
Persoanele cu tenul uscat nu vor sta prea mult la aburi si vor aplica masti care sa le ajute la rehidratare si la hranirea tenului iar cele cu pielea grasa vor intrebuinta masti sicative, care reduc plusul de sebum, dar nu cu tratament forte, ci progresiv.
Culorile fardurilor vor fi in acord cu tenul, cu coafura, cu toaleta, cu lumina, cele stridente, prea vii, fura din culoarea obrazului sau se reflecta pe el mai intens.Calitatea fardurilor trebuie sa fie maxima; este mai bine sa nu se intrebuinteze nici un fard, decit unul de proasta calitate, care nu se intinde omogen sau ataca pielea si ochii, prin colorantii si substantele neadecvate tenului nostru.Fardurile pot fi improspatate de la an la an, pentru a nu se deprecia si a produce alergii.
Pudra va fi fina, cu o nuanta mai colorata decit epiderma noastra si va fi grasa, pentru tenul uscat si normal si uscata, pentru tenul gras.
Rosul de buze va fi asortat la culoarea tenului, prin testare; aceeasi culoare se reflecta altfel pe fiecare gura, dupa culoarea buzelor — cea naturala — si dupa cea a tenului. El va mai fi asortat si la grosimea si forma buzelor, cunoscind faptul ca o culoare deschisa mareste suprafata gurii, iar cea inchisa, o subtiaza.
Se vor evita contrastele, se va tine seama de virsta, de distanta dintre nas si gura care, uneori fiind mai mare, realizeaza ceea ce se numeste „bot .Se vor avea apoi in vedere ridurile verticale de la gura sau din colturile buzelor care nu trebuie subliniate printr-un rosu prea viu sau prea gras, care se poate raspindi in adincimea lor, mai ales in anotimpul cald.Un ten foarte ridat si uscat este si mai mult subliniat de un rosu de buze colorat prea viu.
Scopul machiajului este sa ne faca frumoase!
In cazul cind vrem sa subliniem ochii mai pregnant, daca sint mari si frumosi, gura va fi foarte usor colorata. Se va tine seama si de linia modei,de culorile ei si de felul cum ne avantajeaza aceasta moda, eliminind tot ce este contrariu frumusetii tipului nostru de obraz, personalitatii noastre.
- Obrazul rotund cu ajutorul culorilor poate fi prelungit aparent printr-o cidoare de fard bej-maroniu pe partile laterale, foarte fin intinsa in degrade, ca sa se intrepatrunda cu restul obrazului. Se poate intrebuinta si o pudra mai inchisa la culoare pe acea portiune, daca nu avem fardul necesar.
- Obrazul rotund si mic cere o culoare mai deschisa pe suprafata lui si numai portiunile care vrem sa le trecem in umbra le vom da cu o culoare bej- rose.
- Obrazul patrat va fi Ia fel subtiat lateral, dar se va pune accent pe mandibula, care se va umbri cu o culoare de fard sau o pudra ocru inchis.
- Obrazul triunghiular cu partea mai lata la frunte va fi umbrit pe partile laterale ale fruntii si bine luminat spre barbie si partile lui laterale cu un fond de ten deschis sau cu o pudra de aceeasi culoare.
- Obrazul triunghiular cu baza in jos va fi umbrit pe mandibule cu un fard ocru si va fi luminata partea de sus a obrazului pe pomete si frunte cu o culoare de fard deschisa.
- Obrazul oval nu are nevoie de nici un retus, el fiind considerat ca etalon in canoanele frumusetii.
Machiajul poate fi:
— machiaj cosmetic:
— machiaj de zi;
— machiaj de seara;
— machiaj festiv;
— machiaj corector (de teatru, de film, de televiziune).
In machiajul de zi, fardul este foarte redus cantitativ, bine intins, pentru a da aspectul naturalului.Pentru tinerele fete se face exceptie in ceea ce priveste fardarea ochilor si pleoapelor ziua. Tenul, transparenta lui, vioiciunea privirilor sint si mai mult si placut subliniate de fardul ochilor.In general, fardul ochilor da o nota de maturitate care nu se observa la tinere, dar care la mature le subliniaza unele defectiuni de ten sau de unele neconcordante ale tipului.
- Deci, tinerele isi pot colora pleoapele si orbicularul si-si pot sublinia ochii cu farduri de culoare bleu, bleu-vert, verde, mov pal seara, auriu si argintiu ziua, roz, asortate cu culoarea toaletei. Și fiindca este la moda un fard mai accentuat de rosu pe pometi, se va da o umbra rotunda, fiindca aceasta cochetarie le sta hine, asa cum le sta si vestimentatia specific tinereasca.
- Pentru persoanele ceva mai mature, o umbra usoara de fard din aceleasi culori completeaza fericit obrazul si intreaga tinuta.
- Femeile trecute de maturitate trebuie sa stie ca fardurile de la ochi si mai ales cele care au culori violente, nu pot decit sa desavantajeze, adincind ochiul in orbita, reliefind cearcanele si umbrele de la ochi, ridurile in evantai de la coltul lor.Vor putea acoperi aceste umbre cu un fard deschis, un fond de ten, peste care vor colora cu o culoare roz deschis si vor face numai o subliniere usoara, pe marginea pleoapelor, cu fardul preferat, culoarea asortata cu rochia. Cearcanele, de asemenea, vor fi pensulate cu un fard anticearcan sau cu un creion special.
In lumina de zi culoarea obrazului variaza.
- Lumina de dimineata are tonuri mai reci, apoi razele de soare dau tonuri calde care indulcesc obrazul si-l lumineaza. Rosul, galbenul si oranjul, sint culorile calde ale zilei. Deci, fardurile vor fi: bej, auriu, roz, galben.
Culorile mai reci sint violetul si albastrul, cu tonurile lor spre roz si bleu. Culorile neutre sint cele grej, bej si maro.
In machiajul de seara vom tine seama de lumina, stiind ca cea incandescenta cu becuri electrice obisnuite are culori calde care se apropie de lumina zilei.
Lamina fluorescenta, are tonuri reci, cu nuante albastre care decoloreaza tonurile calde si subliniaza sau chiar intuneca si mai mult culorile reci.De aceea, seara, fardurile vor fi mai bogate in tonuri calde mai vii (corai, bej auriu, maro roscat). Lumina difuza (cea care este produsa de lampi difuze) are tonuri neutre.
- In general, ne vom farda dupa tipul de lumina si vom avea grija ca atit fondul de ten cit si fardurile sint mai eficace cind sint mai fluide (mai ales fondul de ten). Acesta se va intinde intii pe obraz apoi se vor face retusurile conformatiei obrazului: la falci, la nas, la gura, la ridurile de la santul naso-labial, intre sprincene, la ochi, dupa care se vor colora pometii, in cazul in care fardul este lichid (rosul). Daca este compact sau prat se va aplica dupa ce tenul a fost pudrat.
Ochii vor fi si ei sublimati, cu olinie subtire sau ceva mai mult, dupa conformatia lor, dupa gustul nostru si in ton cu imbracamintea, fiindca machiajul de seara va fi in concordanta si cu ocazia sau festivitatea la care asistam: teatru, aniversare, concert, reuniune colegiala, nunta, bal etc.
Sprincenele pensate la timp, vor fi redesenate sub forma de fire, daca sint prea subtiri, cu o culoare mai calda (maro).Pentru brune nu este necesara culoarea neagra care aspreste, ci, tot un maro, dar mai inchis.
Gura va fi conturata cu o culoare cu un ton mai inchis decit culoarea rosului de buze, dar fara distonante.
Nu va fi uitat gatul care trebuie sa aiba aceeasi culoare ca si obrazul, fiind o prelungire a acestuia.
Decolteul va fi machiat daca prezinta pete (vor fi acoperite cu un fard sau un anticearcan de culoare deschisa) sau va fi numai pudrat pentru a avea un aspect neted, de marmura.,
Miinile vor fi netede si moi (daca le aparam de dctergenti!). Vom indeparta petele de nicotina de pe degete frecindu-le cu piatra ponce si cu putin amoniac dizolvat in apa. Petele de pe dosul palmei pot fi acoperite cu un fard anticearcan deschis si apoi pudrate.
Femeile care au pete in timpul si dupa nastere (masca sarcinei) le vor acoperi ca sa fie mai putin vizibile cu fond de ten.Masca sarcinei, numita si cloasma, nu se poate decolora fiindca ea dispare dupa o anumita perioada. Deci nu este necesar sa se decoloreze sau sa se intrebuinteze creme exfoliante, fiindca stratul patat este cu mult mai profund. Se cere rabdare si un strat de anticearcan, peste care se va pudra cu o pudra de culoare neutra, nuanta deschisa.
Trebue sa fim atente atunci cind sintem foarte obosite si nu avem deloc timp pentru o mica relaxare.Machiajul se va face cu un fond de ten fluid, dat in strat foarte subtire, dupa ce am masat usor obrazul, pentru a pune in circulatie, mai alert, sin- gele. Culorile vor fi foarte discrete, altfel fardul sta ca o masca, fara aderenta si omogenitate pe piele si trasaturi.Persoanele mai mature, cu o evidenta piele deshidrata si fara stralucire, cu pete si cearcane pronuntate, vor acoperi aceste defecte cu un fard anticearcan, exact pe portiunile inchise si apoi vor intinde fondul de ten.Culorile vor fi pastelate, ca sa nu sublinieze ridurile. Genele si sprincenele vor fi colorate maro sau gri inchis, nu negru, care da o nota”de tristete la ochi.Rimelul nu se va da in strat gros, fiindca imbatraneste si vulgarizeaza trasaturile. Se va da de jos in sus, colorindu-se intii virful genelor si apoi se vor indeparta unele de altele, in grupuri, cu o spatula de lemn perfect curata, ca sa se intoarca in sus.Pe arcada o usoara nuanta de pudra sau fard roz, va inviora ochiul.Seara, la o festivitate, mijlocul pleoapei superioare se poate colora cu un fard auriu sau