Cum sa-mi ingrijesc mainile?
- Cauza principala poate fi folosirea apei reci, dar uneori intervin si anumite tulburari endocrine. Baile alternative ale miinilor, prin infundarea in apa rece si calda sint foarte recomandate.
- Daca miinile se invinetesc, in locul apei reci se poate folosi apa calduta, la care se adauga o lingura de faina de mustar. Pentru a impiedica umflarea miinilor, se poate activa circulatia sanguina, masind degetele inspre incheietura miinii. in cazul miinilor rosii, se impune imbogatirea alimentatiei cu alimente continind vitamina A (morcovi, ficat, spanac, unt, piersici etc.).
- Albirea miinilor se poate obtine prin aplicarea unei paste continind o lingurita dc glicerina, zeama unei ‘jumatati dc lamiie, o lingurita de apa oxigenata si amidon. Un truc pentru albirea miinilor consta in tinerea lor ridicate deasupra capului atit cit se numara pina la o suta.
- Degcraturile apar in anotimpul rece si umed.Ca masuri preventive sunt indicate baile alternative calde si reci, fric-s tiuni cu alcool camforat sau masaje cu crema, cu ihtiol, rczorcina, tanin.
- Eczema. Ea poate apare dupa folosirea de detergenti, soda, derivati de petrol si uneori la persoanele care prezinta o hipersensibilitate la cele mai elementare produse, ca sapunul de exemplu.Deci trebuie sa fie eliminata cauza care a provocat aparitia eczemei. Daca acest lucru este imposibil, miinile vor fi protejate cu manusi de cauciuc, in cazuri rebele se vor folosi medicamente „desensibilizante” si cure de vitamine: A, B, E, D si F.
- Pielea mainilor prezinta crapaturi. Lipsa de elasticitate si suplete a pielii miinilor poate fi cauzata si de o insuficienta cantitate de apa in stratul cornos al pielii.In acest caz este necesara rehidratarea pielii, ceea ce nu se poate obtine printr-un simplu contact al pielii cu apa; este necesar si un emolient, un produs care aplicat pe pielea uscata si nefiexibila sa produca un efect de inmuiere, prin regularizarea procentului de apa necesar stratului cornos.Dar pielea crapata poate fi si consecinta lipsei de lipide la suprafata ei.
Se impun cateva precautii si anume:
- nu se vor expune mainile fara manusi la frig excesiv
- nu se va iesi cu miinile umede la aer rece; protectie suficienta, fiind necesar un adaos de silicone. Aceste creme prezinta avantajul de a forma un strat aderent de piele, rezistent la miscari; previn craparea miinilor, nu sint toxice si nu provoaca iritatii sau alergii. Se recomanda persoanelor care lucreaza in spalatorii, la masinile de spalat vase, in industrie sau chiar la treburi gospodaresti care obliga tinerea miinilor mult timp in apa. Concentratia uzuala in silicone este 1—2 %, in industrie ea putind creste pina la 3%.
In mediul industrial unde solutiile sunt toxice, este necesara aplicarea unui film de nitroceluloza sau a unei gume rezine care insa, la terminarea lucrului, nu poate fi indepartat dccit cu solventi organici, dupa care se vor unge miinilc cu o crema emolienta, iar in timpul noptii se recomanda purtarea de manusi.
A doua categorie de creme protectoare este formata din cele care protejeaza pielea impotriva solventilor si grasimilor si care trebuie sa cuprinda substante insolubile in solventi organici si uleiuri. Ele se prepara din trietanol- amina sau alginat de sodiu, metilceluloza, guma tragacanta. Cind sint incorporate in mediu apos trebuie lasate sa se usuce pentru a forma filme, care nu pot fi indepartate usor cu apa, dar care pot fi indepartate de sapunuri sau al- calii.
Obisnuiti-va sa purtati manusi. Exista diferite feluri de manusi. Asa zisele „manusi pentru noapte’- au drept scop hranirea pielii miinilor, ele imbracindu-se dupa ce pielea a fost bine unsa cu o crema nutritiva. Trebuie sa fie de preferinta din bumbac si putin mai largi pentru a nu ne jena in timpul noptii.Manusile de protectie din cauciuc sau material plastic protejeaza miinile impotriva substantelor iritante cu care sintem obligate sa venim in contact.Chiar daca purtarea manusilor va incomodeaza, cu putina perseverenta veti ajunge sa va obisnuiti. Sa nu uitam ca medicii chirurgi opereaza numai cu manusi si finetea muncii lor n-o putem compara cu nici o alta munca.Pentru a le putea scoate cu usurinta se recomanda pudrarea lor cu talc.
Exercitii pentru supletea mainilor
Exercitiile respective sunt indicate pentru a mentine articulatiile suple, combatind anchiloza. Dansatoarele si pianistele de profesie fac aceasta gimnastica, unele pentru a infrumuseta miinile, altele pentru a pastra flexibilitatea degetelor.
Indicam cateva exercitii simple:
- se descrie cu incheietura mainii un opt
- se preseaza doua mingi de cauciuc cu doua degete; apoi cu toate degetele
- se rasfira degetele la maximum pe masura ce se roteste incheietura
- se pliaza fiecare deget in parte, apoi se destinde
- se inchide palma stringind degetul mare in scobitura miinii
- cu palmele in sus se indoaie degetele spre incheietura miinii
- se executa miscari ca la pian
- sc executa miscari circulare pe rind cu fiecare deget in parte (77 h) J
- se deschid si se inchid brusc miinile;
- se lasa mina sa cada in fata, apoi in spate.
Exercitiile se executa de 5 pana la 10 ori fiecare.
Masajul mainilor
- Se ung miinile in prealabil cu o crema sau se pudreaza cu talc.
- Fiecare mana va beneficia cel putin de 3 minute de masaj. Masajul va incepe de la virful degetelor ureind spre cot.
- Pozitia cea mai indicata este cu coatele pe masa cu antebratul vertical. Fiecare deget va fi masat in parte ca si cum am imbraca niste manusi prea strimte. Se va insista asupra articulatiilor de la degete masindu-le circular. Se framinta palma cuprinzind-o intre degetul cel mare si celelalte degete ale miinii stingi sau drepte dupa caz.
- Se insista asupra incheieturii miinii, apoi se maseaza antebratul . .
- Masajul se va incepe la mana dreapta care fiind mai solicitata are nevoie mai mult de masaj dccit mina stinga.
Asortarea manusilor
Ca orice accesoriu, manusile contribuie si ele la eleganta dvs. Alegerea lor nu se face la intimplare. Astfel, daca sinteti robusta si putin mai grasa nu veti purta manusi prea scurte ca sa vi se vada incheietura miinii, ci manusi mai lungi cu manseta dreapta.
Daca sunteti o persoana slaba, veti prefera manusile de culoare mai inchisa, nu prea lungi si din piele mai subtire.Culoarea va fi asortata cu poseta sau cu pantofii, ceea ce nu inseamna ca trebuie sa fie neaparat de aceeasi nuanta, fiind suficient sa existe o armonic de culori.