
Masti cosmetice
Niciun alt remediu cosmetic nu da rezultate mai vizibile si mai i apide decat mastile naturale. Cu o conditie: sa le aplicati pe un obraz;bine demachiat si spalat si sa stati linistite in pat sau in baie, pentru;ca substantele lor active sa-si implineasca efectul.
Nu este suficient sa tratati numai pielea, ci, pentru un efect i>plim, este foarte util sa va tratati din interior. O alimentatie bogata;in legume si fructe (care contin minerale si vitamine) nu poate decat;sa va ajute.
Mastile sunt folosite din cele mai indepartate timpuri. Romanii Ic numeau vultus domesticus (fata de acasa) iar francezii – le masque;mari (masca pentru sot).
Folosite cu pricepere, mastile aduc reale servicii pielii, care va fii mai neteda, curata, supla si intinerita.
Masca trebuie sa aiba urmatoarele calitati:
- • ;;sa formeze o pasta moale, fara grunji sau miros neplacut;
- • ;;sa se poata intinde uniform pe piele;
- • ;;sa se usuce repede;
- • ;;sa formeze pe piele un strat aderent;
- • ;;sa poata fi indepartata usor de pe piele, fara sa produca durere,;eventual numai cu apa;
- • ;;sa nu contina substante vatamatoare organismului.
Clasificarea mastilor
- masti de curatare: absolut toate mastile au acest rol, dar la;unele acesta este secundar. Cele utilizate numai pentru curatarea;pielii folosesc substante care absorb murdaria, excesul de;sebum, celulele moarte si, de obicei, contin si compusi abrazivi;care, prin aplicare, au un efect de frecare a pielii, iar aceasta se;curata mai in profunzime. Ele pot contine: caolin, bentonita,;amidon, oxid de zinc, carbonat de magneziu.
- masti nutritive: ajuta la regenerarea pielii, la intarzierea fenomenelor imbatranirii sau la atenuarea ridurilor. Se vor face cu:;galbenus de ou, cazeina, creme grase cu vitamine, polen, miere.
- Cele mai recente produse cosmetice contra ridurilor contin si;albumine animale, proteine din lapte etc. si pot fi aplicate pentru perioade mai lungi, deoarece sunt aproape invizibile, formand o pelicula foarte fina la suprafata pielii. Aplicate pe;perioade mai lungi, vor avea un efect mult mai pronuntat.
- masti calmante: se utilizeaza pentru pielea iritata sau foarte;sensibila. Se fac pe baza de infuzii din plante si caolin sau amidon.
- masti astringente: se folosesc de obicei pentru tenurile grase cu;porii deschisi. Se fac din substante cu viteza mare de uscare:;carbonat de magneziu, carbonat de calciu, caolin si diferite sucuri de legume sau fructe sau chiar infuzii simple din plante astringente.
- masti hidratante: sunt folosite pentru tenurile uscate si deshidratate. Au rolul de a completa necesarul de apa al pielii. Se pot;inlocui insa cu simple comprese cu ceaiuri din plante.
- masti cu actiune tonica: se folosesc pentru tenurile ofilite, cu;riduri etc. Se fac din sucuri de fructe cu actiune revitalizanta:;capsuni, fragi, caise, piersici, struguri albi, infuzii de menta,;polen, laptisor de matca, miere, polen etc.
Mastile se mai pot clasifica dupa:
Consistenta:
- • ;;cu vascozitate mare (pastele care contin mai mult caolin);
- • ;;cu vascozitate redusa sau fluide. Acestea, foarte apreciate, sunt;mai usor de aplicat si, prin uscare, produc o tensiune a pielii;care ajuta la netezirea ei.
Temperatura:
- • ;;masti reci;
- • ;;masti calde.
Mastile sunt de obicei reci, in afara de masca de parafina care se pune calda. Parafina se poate folosi simpla sau in amestec cu alcool etilic sau stearic. Prin racire, masca formeaza un strat impermeabil prin care transpiratia pielii nu se poate evapora. Aceasta;transpiratie contribuie la indepartarea murdariei si, in acelasi timp, la;hidratarea pielii. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase si se obtin;foarte rapid. Este unul dintre procedeele rapide de refacere a tenului;si de curatare.
Ingrediente naturale folosite la prepararea mastilor
Cele mai cunoscute sunt: oul, uleiurile vegetale, parafina, ca-zeina, substantele minerale (argila, caolin, carbonat de calciu, carbonat de magneziu, oxid de zinc, sulf etc.), drojdia de bere, caimacul din lapte, smantana, laptele, polenul, propolisul, anumite substante;medicamentoase (mental, camfor, acid salicilic, alaun etc.), unele infuzii din plante, extractele din namoluri, sucurile de fructe, taratele;de grau, faina de grau sau din alte cereale, amidonul, mierea.
Argila – poate inlocui caolinul in toate cazurile in care acesta este recomandat. Se ia orice tip de argila de undeva din apropierea;casei, de preferat acela cu care lucreaza olarii sau artistii plastici. Se;usuca, se cerne apoi prin sita pentru indepartarea pietricelelor si impuritatilor si se foloseste ca si caolinul. Se mai poate folosi si argila;verde, ce se gaseste in comert la magazinele naturiste.
Mierea – ar trebui sa nu lipseasca din continutul niciunei masti, datorita actiunii deosebite pe care o are asupra tenului, in orice situatie. Este un produs cu efecte antibiotice, hidratante, cicatrizante,;de refacere a pielii etc.
Uleiurile vegetale – sunt foarte indicate pentru tenurile uscate. Se poate folosi orice fel de ulei (de masline, migdale, floarea-soare-lui. soia, germeni de porumb etc.).
Mastile cu ulei se aplica sub forma unor comprese. Uleiul trebuie sa fie caldut, pentru a inmuia stratul comos al epidermei, pre-• um si pentru a indeparta impuritatile de pe piele. Pot fi aplicate si sub forma de paste, in combinatie cu: argila, caolin, tarate, amidon,;malai etc.