frumusete si cosmetice

Afla tipul tau de ten! PARTEA II

AFLA TIPUL TAU DE TEN!

PARTEA II

Tenul deshidratat

  • Tulburarile de hidratare pot determina modificari ale tenului. Pielea etntine aproximativ 70% apa, din care 10—20% in stratul cornos; aceasta i: i provine din ingerarea alimentelor care contin apa si din reactiile care au k: m organism, reactii reglate de sistemul nervos si de glandele endocrine. Dupa continutul in apa se deosebesc urmatoarele tipuri de ten: normal mdratat, hiperhidratat si deshidratat.
  • in cazul tenului normal hidratat pielea este fina, ferma, fara riduri sl cu elasticitate normala. Se intilneste in special la copii si la persoanele cu stare le sanatate perfecta si care acorda obrazului ingrijiri corespunzatoare.
  • Cind tenul este hiperhidratat, fata apare cu trasaturi umflate, defor? cate, cu edeme si pungi sub- ochi. Se intilneste la persoanele cu afectiuni : mdiovasculare sau renale datorita retinerii apei in tesuturi. in aceste cazuri e va recurge la medicul specialist pentru tratarea cauzelor interne. Tenul hiperhidratat va fi ingrijit dupa indicatiile date la pielea alipica. Se recomanda aplicarea zilnica de comprese caldute cu apa sarata pina la saturatie’ si masaje usoare care sa favorizeze eliminarea apei.
  • Tenul deshidratat este intilnit frecvent la persoanele in virsta, atunci ind eliminarea apei este mai mare decit absorbtia ei de catre organism. Cauza deshidratarii pielii poate fi datorita tulburarilor nervoase, sur? menajului fizic, lipsei unor vitamine, in special A si F, influentei factorilor externi — fizici sau chimici — ca: expunerea obrazului neprotejat la ger, int, zapada, soare sau caldura, abuzului de sapun, de solutii alcoolice de? gresante.
  • Deshidratarea mai poate interveni in timpul unor anumite boli insotite de febra, diaree etc., ca o consecinta a unei ingrijiri cosmetice defectuoase sau in timpul curelor de slabire nerationale.Tenul deshidratat se trateaza ca orice ten uscat, aducindu-i-se prin cremele folosite un aport sporit de apa.Daca tenul se irita usor, putem aplica o crema care contine ihtiol.Desi, in general, se recomanda, ca in cursul noptii, obrazul sa ramina neuns, totusi in cazul tenurilor excesiv de uscate crema poate ramine pe obraz si noaptea.

Pentru evitarea formarii ridurilor, in fiecare seara vom aplica in jurul ochilor o crema grasa, hranitoare. Dimineata, vom folosi pentru spalarea obrazului numai apa de ploaie, apa minerala de masa, apa la care s-a adaugat borax (o lingurita la 1 litru de apa) sau dupa cum recomanda unii specialisti apa cu adaos de sorbitol (50 g la 1 litru de apa).

Sapunul nu se va folosi mai mult de o data pe saptamina, dupa care ne vom unge imediat cu o crema grasa. Ștergerea obrazului se va face cu prosoape schimbate foarte des.

Dupa spalatul fetei cu apa se aplica o cold-crema sau crema pe baza de lanolina si apoi se pudreaza usor.Excesul de pudra usuca tenul.Iarna se recomanda aplicarea in timpul zilei a unei creme grase pentru protectie impotriva gerului.

Aceeasi grija de a-si proteja fata trebuie sa o aiba femeile care lucreaza sau locuiesc in incaperi incalzite cu calorifer in care aerul este foarte uscat, ceea ce contribuie la accentuarea uscaciunii pielii, precum si femeile care-si expun obrazul variatiilor de temperatura de la cald la rece sau invers. in cazul expunerii indelungate la soare vom folosi o crema fotoprotectoare.La intoarcerea de la lucru se recomanda curatirea obrazului cu crema de demachiat, grasa sau cu lapte demachiant, trecerea pe fata a unui tampon de vata imbibat cu o lotiune tonica, apoi aplicarea unei creme grase hranitoare.

Tenul pletoric

Pielea este grasa, cu aspect carnos, fiind congestionata permanent sau se congestioneaza la cel mai mic efort, are porii dilatati si o pilozitate crescuta. Acest tip de ten este intilnit in cazul unor tulburari in metabolismul proteinelor sau al gulcidelor. Se impune consultarea medicului, precum si un regim alimentar adecvat, denumirea insasi de pletoric indicind „surplus”.

Tratamentul acestui ten este asemanator celui gras, referindu-se la un proces de curatire profunda si complexa, urmare a depunerii mari de protide si glucide la nivel cutanat. In functie de natura si caracteristicile tenului, cosmeticiana va aplica tratamentul corespunzator; in orice caz sint necesare una sau doua sedinte lunare de tratament cosmetic.

Persoanele cu un astfel de ten vor urma indicatiile date pentru tenul gras. O atentie deosebita se va acorda alimentatiei, evitind excesul de proteine grasimi si dulciuri. Prin exercitii fizice si sport, care produc o transpirai : abundenta, vom asigura o eliminare crescuta a toxinelor din organism.

Tenul casectic

 

Acest tip de ten il intilnim in cazul in care functiile pielii sint diminua i’e, chiar atrofiate, hranirea pielii fiind insuficienta. Pielea apare subtire, uscata, lipsita de elasticitate, palida, cu aspect de pergament.

Tratamentul va urmari hranirea si tonifierea pielii. Sint indicate una au doua sedinte pe luna la cosmeticiana, care aplicind un tratament adecvat va ajuta la restabilirea metabolismului defectuos. Seara, obrazul va fi ruratat cu lapte demachiant pentru ten uscat, iar hidratarea si tonifierea pielii va fi asigurata cu o infuzie tonica; se vor face masaje zilnice cu o crema grasa hidratanta, continind si substante active sau cu pulpe de fructe (pier- :ci, capsuni, portocale).

Dimineata, obrazul va fi ingrijit dupa metodele indicate la tenul uscat. Este recomandabil un masaj zilnic cu creme vitaminizate.

Tenul senil

Exista diferente foarte mari asupra momentului cind incep sa apara fenomenele de imbatranire ale pielii, deoarece intervin tot felul de factori ca: ereditatea, anumite boli, diferite tulburari functionale ale glandelor cu secretie interna, abuzul de farduri, tratamente cosmetice necorespunzatoare ctc.

La unele persoane, aceste semne nedorite incep sa apara foarte de timpuriu, debutind printr-o uscaciune excesiva a pielii, prin aparitia ridurilor, formarea barbiei duble, edeme in special la ochi etc. Se pot lua masuri preventive ca acest proces sa fie intirziat si incetinit, activind circulatia sanguina, hranind tesuturile pentru a le pastra cit mai mult elasticitatea si tonici- tatea.

Tratarea acestui tip de ten urmareste intirzierea instalarii definitive a semnelor senilitatii si diminuarea celor aparute, ceea ce se poate realiza rintr-o imbunatatire a circulatiei sanguine, o hidratare, revitalizare si toni- fkre a tesutului cutanat. Este necesar tratamentul efectuat de cosmeticiana. Scara, demachierea se va face numai cu lapte demachiant fara a folosi apa =i sapunul. Apoi se va sterge fata cu o infuzie din plante sau se va efectua o pulverizare, dupa care se va aplica o crema antirid care se poate mentine pe fata toata noaptea. Dimineata se recomanda, de asemenea, comprese cu infu- . zie tonica si masaj al fetei cu pulpa de fructe care favorizeaza hranirea si hidratarea pielii, apoi aplicarea unei creme hidratantej machiajul va fi dis- :ret pentru a nu se scoate in evidenta ridurile.

Tenul ridat

in afara de faptul ca acest fenomen apare odata cu inaintarea in virsta, mai sint si cauze care favorizeaza aparitia ridurilor, ca de exemplu: influenta agentilor atmosferici, baile prelungite de soare, insuficienta odihnei si res– pectiv a somnului, excesul de tutun, cafea, bauturi alcoolice, cura de slabire nerationala, abuzul de farduri sau de preparate cosmetice, abuzul de sapun, lotiuni concentrate in alcool, glicerina. Lipsa de control a expresivitatii de-? termina asa-numitele „cute de expresie”. Persoanele cu tenul uscat au o pre-j dispozitie speciala pentru riduri.Pe linga regimul alimentar rational, exercitiile in aer liber, exercitiile de respiratie se recomanda aceleasi ingrijiri ca cele pentru tenul uscat sau sensibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *