frumusete si cosmetice

Afla tipul tau de ten! PARTEA I

1. Tenul normal

  • Ten endemic caracterizat prin pori fini, piele mata, catifelata, supla, intilnit destul de rar, mai ales la copiii mici inainte de pubertate.
  • O astfel de piele suporta greu apa dura calcaroasa, cea mai bine tolerata fiind apa de ploaie. Daca nu avem apa de ploaie putem folosi apa fiarta si racita, apa distilata, sau apa minerala de masa. Mai putem folosi o jumatate de lingurita de borax la un litru de apa sau 5 g tinctura de benzoe la aceeasi cantitate de apa.
  • Folosirea sapunurilor nu se recomanda, iar in cazul cind sintem totusi obligati sa le folosim, este bine ca acestea sa fie neutre sau usor acide, sau mai bine sa intrebuintam intr-o zi un sapun si in alta zi un alt fel de sapun. De asemenea, nu se recomanda folosirea sapunului mai mult de doua ori pe sap- tamina.
  • O spalare exagerata duce la uscarea pielii.
  • Persoanele care fac abuz de sapun, indeparteaza de pe piele stratul de grasime naturala, silind glandele sebacee la o munca suplimentara pentru inlocuirea lui. Aceasta determina ridarea si ofilirea timpurie a pielii.
  • Curatirea se face cu o crema demachianta sau cu lapte demachiant, stergindu-se apoi obrazul cu un tampon de vata imbibat cu o lotiune din plante (tei, nalba, musetel) sau cu o lotiune tonica.
  • Dupa demachiere si aplicarea lotiunii se recomanda folosirea unei creme de noapte, tip cold-crema.
  • Dimineata se aplica crema de zi, care va servi atit pentru protectia pielii, cit si ca suport pentru pudra. Excesul de crema se indeparteaza usor cu un servetel subtire de hirtie, prin apasarea acestuia pe fata, din loc in loc.
  • Aceeasi atentie care se da ingrijirii fetei, trebuie acordata ingrijirii gitului, decolteului si cefei. Atit gitul, cit si ceafa vor fi masate zilnic cu o crema grasa. ingrijirea gitului si a decolteului este foarte importanta, deoarece ofilirea prematura a pielii se datoreste in general lipsei de ingrijire.

2.Tenul gras

Tenul gras este lucios, lipsit de suplete, unsuros in special pe frunte, aripile nasului si barbie. Acest aspect este consecinta activitatii sporite a glandelor sebacee. Pielea grasa prezinta porii dilatati, datorita cantitatii sporite de sebum, iar cu timpul, neingijita, capata o culoare galbuie.Acest tip de piele este terenul favorizant al aparitiei comedoanelor si chiar a acneei.Tenul gras este caracteristic femeilor brunete.

Specialistii il impart in doua categorii:

— ten gras uleios, care este lucios si la apasare usoara prezinta o suprafata neteda;

— ten gras asfixie (transformat din tenul gras uleios care nu a beneficiat de ingrijiri cosmetice adecvate) care prezinta porii inchisi, cu exces de sebum si cu un strat cornos dezvoltat. Se observa numeroase puncte negre care se transforma uneori in cosuri. Asfixia cutanata are loc datorita urma– toarelor fenomene:

  • celulele cornoase moarte de la suprafata pielii se descuameaza incoms plet?
  • excesul de secretie sudoripara astupa porii pilosebacei;
  • se produce hipercheratinizarea pielii. Astfel, este impiedicata evacuarea libera a sebumului si a transpiratiei, orificiile de iesire fiind astupate;
  • circulatia sanguina se diminueaza si tesutul cutanat nu este bine aprovizionat cu oxigen;
  • o insuficienta ingrijire a pielii si folosirea necorespunzatoare a unor produse cosmetice.

Seboreea se pune usor in. evidenta prin aplicarea pe piele a unei foite :e hiriie care se pateaza. Daca presam pielea intre doua degete, se constata tilamente seboreice pe care le putem face sa iasa din pori.

Pielea grasa se rideaza mai greu, dar este lipsita de suplete si fragezime din cauza efortului la care sint supuse glandele sebacee. Ingrijirea zilnica si in special curatirea profunda prezinta o importanta deosebita pentru tenul gras. Pentru ingrijirea zilnica a tenului gras se pot folosi apa si sapunul, dar acele tipuri de ten gras prezinta insa intoleranta. in aceasta situatie folosirea sapunului se va face numai de 2—3 ori pe saptamina. Daca pielea este acneica si exista riscul unei infectii este bine ca apa pe are o folosim sa fie mai intii fiarta si apoi racita, iar in locul prosopului sa  iosim servetele de hirtie pe care apoi sa le aruncam. Cele mai indicate sapu- :ri sint cele cu borax si sulf. In cazul tenului gras trebuie evitata folosirea cremelor de curatat, care reentueaza gradul de grasime a pielii si provoaca unele neajunsuri, ca apari- :a punctelor negre, a cosurilor etc. Pentru curatire se poate folosi o solutie de albus de ou amestecat cu vama de lamiie (jumatate de lamiie) si 15 ml alcool, adaugat picatura cu pica-; : ura.Tenurile grase mai pot fi demachiate si cu asa-zisa „faina cosmetica” are se poate prepara din 20 g tarite, 5 g malai, 2,5 g borax. Alta formula prevede 70 g tarite,’20 g malai, 10 g bicarbonat de sodiu.Curatirea de seara se va completa cu o degresare pentru care putem dosi alternativ si in functie de toleranta lotiuni cu sulf, cu acid salicilic, sau lotiuni astringente care contin alaun. Alcoolul camforat se poate folosi si el tara sa irite pielea, fiind si un dezinfectant.Lotiuni pentru tenul gras ne putem prepara si singure din citeva plante sub forma de infuzii: cimbru, patlagina, laptuca, care se folosesc sub forma de comprese pe care le mentinem pe fata 5—10 minute.

Nu este bine sa folosim solutii puternic degresante (de exemplu benzina), deoarece are loc o hipersecretie a glandelor sebacee si pielea imbatri- neste prematur. O degresare puternica se efectueaza cu licoarea Hoffmann (se prepara in farmacii) care contine eter, alcool, dar nu se va recurge la ea decit in cazuri extreme si numai cu prescriptia medicului.Daca pielea are porii mici se pot folosi comprese cu apa calda, urmate intotdeauna de spalari sau comprese reci.Daca pielea prezinta porii mari, deschisi sint indicate lotiunile astrin- gente cu alaun.in general, curatirea obrazului cu apa si sapun si aplicarea unei lotiuni usor degresante in fiecare seara asigura intretinerea corespunzatoare a unui ten gras.Aplicarea de creme de noapte nu este indicata.Pentru prevenirea ridurilor din jurul ochilor, seara la culcare se va aplica in aceasta regiune, putina crema grasa, hranitoare.Dimineata, dupa o simpla spalare cu apa, se aplica o crema pe baza de stearati dupa care se pudreaza. Pudrele sint necesare in ingrijirea unui ten gras, deoarece absorb grasimea si fac sa dispara luciul pielii.De multe ori, in cazul unui ten excesiv de gras, trebuie sa se recurga la lotiuni si pudre speciale.Pentru tenul gras se recomanda masti absorbante cu caolin, tarite, alaun, albus de ou, drojdie de bere etc.Aceste masti se aplica reci, daca insa pielea nu se degreseaza suficient pot fi folosite calde.Dupa scoaterea mastilor calde se aplica comprese reci. in tratamentul si in ingrijirea tenului gras se recomanda masaje de tip special (petrisaj, vibrator) efectuate de cosmeticiana.Aceste masaje destupa glandele sebacee de secretia lor grasa si imbunatatesc circulatia singelui la nivelul pielii.Deseori, tenul gras prezinta puncte albe minuscule, dure, care seamana cu niste perle mici. Aceste puncte nu pot fi stoarse decit daca le intepam cu un ac, dezinfectat in prealabil cu alcool si in flacara.Operatia este insa dificila si necesita o indeminare speciala, fiind greu de executat de persoana respectiva, fapt pentru care este bine, in astfel de situatii, sa ne adresam unei specialiste

3.Tenul uscat

Tenul uscat este fin, subtire, fragil, iritabil si se descuameaza usor. Uneori se observa si riduri fine.Daca o foita de hirtie se trece peste fata si este privita in zare si nu se observa pe ea pete grase, inseamna ca tenul este uscat.Distingem doua categorii de tenuri uscate: ten uscat din lipsa de gra- sime — ten alipic — si ten uscat din lipsa de apa — ten deshidratat.Pielea deshidratata este stearsa, brazdata de riduri fine. Prinsa intre degete pune in evidenta lipsa ei de suplete si elasticitate.Tenul uscat se mai poate recunoaste si prin faptul ca este foarte sen- il la frig (iarna observam aparitia de pete rosietice din loc in loc), la vint, soare, sapun, lotiuni alcoolizate, creme pe baza de glicerina.Tenul deshidratat se intilneste si la persoanele mai in virsta, ca o con-  inta normala a imbatrinirii.

Factorii care pot determina uscarea pielii

Factori interni:

  • — predispozitie congenitala, respectiv un numar redus de glande sebacee sau o secretie insuficienta a acestora;
  • — tulburari endocrine, mai ales tiroidiene]
  • — tulburari nervoase;
  • — tulburari ale circulatiei sanguine?
  • — unele boli interne.

Factori externi:

  • — influente ale factorilor de mediul
  • — produse cosmetice folosite necorespunzator.

Este bine sa cunoastem faptul ca de multe ori noi insine contribuim ’.a uscaciunea pielii fie prin folosirea abuziva de sapun si apa dura care usuca ti irita tenul, fie prin lipsa de ingrijire, fie prin exces de produse cosmetice necorespunzatoare. De asemenea, curele de slabire prin care privam organismul de lichide pot face ca pielea sa se deshidrateze.Curatirea obrazului in cazul tenului uscat se face numai cu o crema grasa sau cu lapte demachiant.O curatire buna poate fi obtinuta si cu ajutorul unor bucati de unt de cacao pe care le trecem pe fata. Topindu-se la temperatura pielii, untul de cacao inglobeaza cu usurinta impuritatile si fardul. Prin indepartare deci, fata ramine curata, supla si moale.Tot in acelasi scop pot fi folosite vaselina simpla sau uleiul de parafina. Aceste substante vor fi utilizate insa numai in cazul in care nu avem la indemina alte preparate.Cele mai indicate ramin insa cremele si emulsiile de curatat.Dupa curatire se recomanda o lotiune pentru ten uscat, de exemplu, o infuzie de tei, nalba, musetel sau o lotiune tonica, nealcoolizata. in locul iotiunilor putem efectua si pulverizari cu apa minerala sau infuzii de plante.Curatirea si aplicarea lotiunilor trebuie efectuata numai cu produse adecvate tenului uscat.Sint contraindicate sapunurile, apa calda sau calcaroasa, cremele pe r aza de stearati.Seara, dupa curatirea si stergerea obrazului cu o lotiune, se va aplica o crema grasa nutritiva pe baza de lanolina.Persoanele care prezinta sensibilitate fata de lanolina vor renunta la folosirea cremelor avind ca baza aceasta substanta.Și pentru tenul uscat se recomanda masaje usoare si aplicarea de masti.Masajele se pot efectua cu o crema semigrasa in care se adauga sucuri de castraveti, morcov, lamiie.

Este foarte indicata masca de parafina calda care se mentine pe obraz 20 — 30 minute.

Se mai pot folosi masti de galbenus de ou, de amidon, de caolin.O data la trei saptamini se recomanda baia de aburi timp de 10 minute, cu apa in care s-au adaugat flori de musetel sau salvie, iar o data pe sapta- mina aplicarea de masti hidratante cu sucuri de fructe, plante, caimac, smin- tina, galbenus de ou etc. La 2—3 zile se indica aplicarea de comprese caldute imbibate cu infuzii de plante, dupa care se va unge fata cu o crema hidra- tanta.

Pentru ingrijirea tenului uscat mai trebuie sa stim ca:

  • — laptisorul de matca, mierea de albine incorporate in crema sau sub forma de lotiuni, masti etc. constituie, de asemenea, remedii pretioase pentru mentinerea pielii suple si proaspete;
  • — produsele lactate ca smintina, laptele, caimacul pot fi folosite in ingrijirea tenului uscat, deoarece in afara de calitatile lor emoliente maresc aciditatea pielii;
  • — este bine sa ne stergem fata de doua ori pe zi cu un tampon de vata imbibat cu lapte;
  • — plimbarea in ploaie constituie un mijloc foarte bun de a hidrata si improspata pielea;
  • — daca obisnuim sa ne pudram, vom aplica sub pudra un strat subtire de crema, in caz contrar riscam sa accentuam gradul de uscaciune a pielii.

4. Tenul mixt

Tenul mixt este frecvent intilnit. El prezinta o secretie grasa pe nas, barbie, frunte, restul portiunilor fiind uscate (fig.6). in ingrijirile zilnice trebuie tinut seama de aceasta caracteristica pentru a aplica produse specifice fiecarei regiuni.Curatirea se face cu o crema sau cu lapte demachiant, apoi se sterge obrazul cu un tampon de vata imbibat cu a lotiune din plante (tei, nalba, musetel) sau cu o lotiune tonica.Dupa demachiere si aplicarea lotiunii se recomanda folosirea unei creme de noapte, tip cold-crema.Dimineata, se aplica crema de zi, care va servi atit pentru protectia pielii, cit si ca suport pentru pudra. Excesul de crema se indeparteaza usor cu un servetel subtire de hirrie, prin apasarea acestuia pe fata, din loc in loc.Pentru ingrijirea zilnica a fetei, dermatologii recomanda ca prosopul sa fie schimbat la doua zile si acesta safie fiert in apa, fara adaos de detergent, uscat si calcat cu fierul fierbinte. Aceasta protejeaza obrazul de actiunea diferitilor microbi.Se recomanda ca obrazul sa nu fie sters puternic cu prosopul, ci numai frin apasari usoare.Aplicarea de masti si masajul nu trebuie sa lipseasca din ingrijirea ori? carui tip de piele.

Barbia, aripile nasului, zonele dintre sprincene, sint zone care in gene? _ sint mai grase.in fiecare seara, pentru prevenirea formarii ridurilor din jurul ochilor este necesar sa se aplice pe aceste portiuni o crema grasa pe baza de lanolina sa.n colesterol.Este bine ca ochii sa se stearga zilnic cu o infuzie de flori de albastrele san musetel.in general, pentru ingrijirea unui ten mixt este bine sa nu se foloseasca c. ..na in exces pe zonele grase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *