Uncategorized

Calatoria cu trenul

Trenul ramine mijlocul de transport cel mai la indemina, cind poti respira in tihna, avind un loc precis, rezervat din timp, dupa atita efort si agitatie care precede plecarea in vacanta.

Nu este numai o calatorie simpla, ci o continua scoala a vietii. invatam tot timpul si oricind! In privinta bagajelor, nu este usor sa renunti, mai ales ca femeie, la atatea lucruri pe care doresti sa le ai cu tine si care iti par la un moment dat, toate extrem de necesare: lenjerie de corp, rochii, mantouri, pantofi etc. tea din materiale sintetice, care produc transpiratie si alergii, iar unor persoane, chiar eczeme. Nu se pleaca la drum fara ciorapi. Pantofii nu trebuie sa fie prea strimti (e bine sa le pudram interiorul cu talc) ca sa nu fim obligate sa-i scoatem din picioare, lucru ce nu se poate face decit in vagonul de dormit.

Va trebui sa discernem serios ce anume luam cu noi sa nu ne ingreunam inutil bagajele si, in acelasi timp, sa ne completam fericit garderoba. Este ideal sa avem valize cu rotile minuscule care sa se poata rula fara efort. O valiza mica este absolut necesara pentru trusele noastre si pentru termos si cele citeva sandvisuri sau fructe, care sa ne potoleasca setea, fiindca nu intotdeauna ne putem deplasa la vagonul restaurant.

Vom controla din timp starea imbracamintei noastre si a incaltamintei.

Pentru zapada si polei trebuie sa avem talpa antiderapanta. In vacantele de iarna, este mai comod, cind sintem cu trenul, sa nu avem bagaje multe, sa plecam gata imbracate cu costumul de schi si sa ne luam rucsacul, care cuprinde un numar mai mare de bagaje in spatiul sau si nu este atit de incomod de purtat ca un geamantan. Schiurile si bagajele grele pot fi date la vagonul de bagaje.

Cand plecam cu trenul, vom opta pentru pantalon, cu bluza sau pulovar, taior clasic sau sport, fusta cu bluza, rochie doua piese de stofa, vara fuste largi cu bluze decoltate, rochii gen „chemisier  de in sau de bumbac, racoroase si practice. Nu sunt indicate lenjeria si imbracaminte. Putem fi foarte bine puse la punct, in privinta elegantei, fara sa frapam prin prea multe podoabe sau prin culorile prea tipatoare.

Este necesara o consultatie prealabila la medic

Este necesara o consultatie prealabila la medic care va aviza daca starea sanatatii noastre suporta altitudinea, clima si efortul unei vacante in tara sau in strainatate, intr-un circuit obositor, cu escaladari de inaltimi etc.

Niciodata nu trebuie sa uitam, dupa ce ne-am spalat subsuorile sa le pulverizam cu un deodorant sau antitranspirant (in lipsa vom dizolva bicarbonat si le vom umezi); in atmosfera limitata a compartimentului, mirosul de transpiratie este un adevarat supliciu ca si un parfum violent, cu care nu trebuie sa,pe parfumam. Multe persoane nu pot suporta parfumul, facind chiar alergii sau avind stari de voma si nu putem obliga pe altii, cind calatorim in comun, sa ne suporte gusturile.

O revista, un ziar, o carte,

O revista, un ziar, o carte, ne ajuta sa nu simtim lungimea drumului iar zgomotul rotilor de tren sa ne para odihnitor.Vom avea la indemina trusa de medicamente, un minimum de articole cosmetice: demachiant, crema, tonic, o apa de colonie delicata, de calitate, pasta si periuta de dinti, servetele de hirtie si pentru timpul ploios o umbrela plianta si o haina de ploaie.

Vom avea un ten ingrijit, curatat si improspatat din timp.

Pudra va fi transparenta, in cantitate mica, pentru a nu transpira fata si a nu irita porii. Ochii vor fi discret subliniati si nu incarcati de fard. Miinile — „torturate11 de gospodarie — vor trebuie si ele sa fie reconsiderate inainte de a porni. Cateva bai de ulei caldut, o manechiura ingrijita cu un lac asortat cu imbracamintea sau numai pilite si curatate de pielitele de prisos.

Daca mergem la tara, la prietene sau la rude, nu vom purta o imbracaminte excentrica, ci vom avea rochii decente, un pantalon nefrapant, o fusta agreabila si obisnuita, fiindca nu trebuie sa facem o demonstratie de moda, care ar face un contrast nu tocmai reusit, fata de viata si obiceiurile sobre de la tara. Nu vom fuma ostentativ pe strada.

Pentru excursiile din paduri

Pentru excursiile din paduri si de pe dealuri, imbracamintea si incaltamintea sport ne vor fi de mare ajutor.In perioada de vara o data cu aceste excursii putem sa culegem plantele medicinale de care avem nevoie: tei, musetel, cozi de cirese, cimbru, codita soricelului, coada calului, nalba, matase de porumb, afine (si frunza lor), coacaze etc. O mica spirtiera de aluminiu, usoara si cu volum redus (cu alcool solid), ne ajuta sa ne fierbem, pe moment, un ou, o supa, un ceai care sa ne invioreze sau sa ne indeparteze unele colici ori sa ne serveasca la un mic dejun.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *