Vacanta familiei!?
Cand se pleaca in vacanta cu familia, fiecare membru va avea sacosa, valiza sau geanta de voiaj, in care isi va tine obiectele sale personale. Fie ca plecam cu automobilul sau cu trenul, trebuie sa fim odihniti, sanatosi, nu inainte de a consulta medicul, mai ales daca am fost bolnavi, pentru a sti daca nu exista contraindicatii.
Vom tine cont de regiunea in care mergem (mare, munte etc.) si de acel indice al probabilitatii vremii. Uneori pot fi ploi si o vreme friguroasa, chiar in luna iulie, la mare sau, mai ales, la munte. De aceea vom avea imbracamintea adecvata pentru orice imprejurare.
In drumetie
- In drumetie, daca sintem surprinsi de furtuna, inseamna ca nu ne-am informat de buletinul meteorologic. Vom evita sa ne adapostim sub copaci, mai ales sub cei mai inalti, nu vom tine in mina sau in rucsac obiecte de metal.
- In padure, daca ne-am ratacit si nu avem busola, ne orientam observind muschiul de pe copaci, care creste, de obicei, in partea dinspre nord a tulpinilor.
- Daca avem dureri stomacale, balonari, greturi, vome, acelasi muschi verde, fiert citeva minute in apa, pe o spirtiera, ne da un ceai medicinal care ne poate ajuta sa ne insanatosim.
- Pe timp de vara, fructele si foile de afine (ceai) ne ajuta contra diareei si a durerilor abdominale.
- Nu trebuie uitata trusa de medicamente si de cosmetice si nici lanterna.
- Nu se va pleca niciodata in drumetie cu bolnavi sau cu persoane care un suporta eforturile prelungite si neasteptate si nici fara sa cunoastem traseul.
- Pe timp de iarna la munte, se vor evita strigatele si zgomotele care pot declansa caderi masive de zapada (avalanse) si in orice anotimp cind urcam, vom calca avind grija sa nu desprindem pietre care pot sa se rostogoleasca si sa accidenteze pe cei care merg in urma noastra.
- Se vor face popasuri scurte, la 40 minute distanta; nu se va bea apa rece, ci ceaiuri caldute, pentru evitarea deshidratarii si pentru potolirea setei. Daca nu avem posibilitatea de a bea ceai, vom minca fructe (mere, portocale etc.).