Vacanta, vacanta, vacanta!
Foarte multi dintre semenii nostri, angajati in programul zilnic de munca si bucurii imediate — si ele programate — nu mai stiu ce sa faca in timpul liber, cum sa-l fructifice mai valoros, fiindca s-au obisnuit cu acest ritm de toate zilele.
Pentru a beneficia din plin de vacantele noastre este bine sa le pregatim din timp si sa le programam cu grija, asigurind cat mai multa varietate si relaxare.
Calatoriile sunt atat odihnitoare, cat si dinstructive. Ghidindu-ne, dupa fantezia fiecaruia dintre noi, este indicat sa plecam pe un drum si sa ne intoarcem pe altul, sa combinam calatoria cu trenul cu cea cu vaporul ori cu barca, cu masina, cu motocicleta sau cu bicicleta, ori sa mergem pe jos prin padurile noastre inca nealterate de poluare si neuniformizate de industrie.
Aceste calatorii sunt utile si instructive si pentru copiii nostri; astfel, ei vor cunoaste frumusetile patriei, marturii ale istoriei poporului nostru, precum si infaptuirile prezentului.In vacanta avem prilejul sa cunoastem alte meleaguri, alti oameni si obiceiuri, sa ne „distram”, sa evadam din obisnuit, din carcasa programului si a activitatilor repetate, uniforme. Ea ne da culoarea noului.
Acesta este de fapt si scopul ei: relaxarea, improspatarea fizica si spirituala, permitindu-ne apoi sa ne reluam activitatea cu placere.Plimbarile cu barca, pescuitul, inotul, drumetia cu popasurile in poiene, perspectiva de pe inaltimi, masa improvizata in excursii la iarba verde, cerul instelat, rasetele si glumele de la usa cortului, cintecele ce se contopesc cu susurul apelor, cu sunetul cetinelor leganate de vint, cadenta ploii, glasul pasarilor ratacite in noapte, toata poezia inegalabila a naturii, ne umplu sufletul de bucurie si de frumos.
Noi, femeile, trebuie sa fim camarade ideale partenerilor si copiilor nostri.
Feminitatea nu Inseamna pretiozitate, o vesnica nemultumire cu care unele dintre noi cred ca isi scot in evidenta personalitatea.Sa ne adaptam la orice imprejurare, sa fim calme, placute, utile. Sa ne invingem teama si exagerarile, sa fim prudente, dar cu masura. Sa nu cicalim ci, cu tact, sa stabilim un climat cald si firesc, fara false virtuti si hipersensibilitati, fara pretentii de superioritate. De aceea, noi femeile trebuie sa aducem partea noastra de atractie, de bucurie si inventivitate, de confort la drum.
Nu toate femeile sunt sportive
Nu toate femeile sunt sportive si nu toate au placerea de a cutreiera prin natura. Foarte multe femei nu se pot dezlipi de casa, de treburile zilnice care le tiranizeaza, in acelasi mediu limitat, de totdeauna, intre pereti, fara nimic nou care sa le mai stimuleze. Este necesar ca, din cind in cind, pentru moralul nostru, sa ne mai schimbam uneori obiceiurile, sa ne inseninam viata cu alte orizonturi, mai ales in vacanta, sa pornim la drum, mai ales cind sintem solicitate cu dragoste de cei dragi si nu trebuie sa ezitam sa le acordam compania noastra si creditul — celor pe care ii iubim.
Trebuie sa fim frumoase?
La drum, ca oriunde, trebuie sa fim frumoase, bine imbracate, sport sau cu o vestimentatie obisnuita. Lenjeria sa fie curata, in buna stare, sa avem suficiente bluze sau pulovere de schimb, care vor fi aerisite dupa purtare, sa nu se imbibe de caldura corpului si de transpiratie. Rochiile, pantalonii, vindiacurile, mantalele de ploaie, sa fie cochete, frumos colorate si cu gust, iar incaltamintea comoda si usoara, inclusiv bocancii pentru munte si vreme rea.
Sa fim intotdeauna bine pieptanate, atragatoare. Copiii sint primii indragostiti de mamele lor. Dar si sotii nostri, partenerii vietii doresc ca sotiile lor sa fie frumoase si atragatoare. O infatisare neglijenta, inestetica, un obraz plin de puncte negre, unsuros, cenusiu, cu un cap al carui par e ciufulit, atirnind in suvite grase, o imbracaminte neingrijita deranjeaza la fel ca si o exprimare vulgara sau o cicaleala permanenta.
De asemenea, o lipsa de preocupari deosebite si fara un orizont cultural, creaza o atmosfera banala ce nu poate aduce decit dezarmonie, dezgust, indiferenta si plictiseala.
Nu este de dorit nici cealalta extrema:
- suficienta, exagerarea in aspectul exterior, cu zeci de rochii si farduri, cu banii risipiti pe nimicuri, dar in fond doar pretentii, fara indatoriri, cu un egoism cert — totul pentru sine, nimic pentru ceilalti — si lipsa de grija pentru gospodarie si pentru sot, toate sub pretextul unei culturi superioare. In familie nu trebuie sa se faca diferentieri nici de cultura, nici de aport material, sau alte asemenea lucruri care sa creeze complexe si suferinte.Cu dragoste si tact, toate micile inegalitati trebuiesc aduse la acelasi nivel, netezind caile spre intelegere.De aceea, trebuie sa reflectam, sa iertam si sa actionam in asa fel, incat sa ne castigam familia si fericirea!