frumusete si cosmetice

Istoria samponului cu usturoi de la Farmasi

Samponul cu usturoi Farmasi – de la istorie pana azi

Dupa cum era si evident, samponul Farmasi cu usturoi pe care il utilizam astazi, nu a aratat dintotdeauna asa. Istoria si evolutia samponului in general este asociata cu diversele procedee de ingrijire si curatare a parului. In urma cu un secol, in jurul anului 1898, a aparut prima forma usor asemanatoare cu cea a samponului de astazi.

Au fost sampoanele in forma de praf?

Acest fapt i-l datoram chimistului berlinez, pe numele lui Hans Schwarzkopf, care a creat un sampon sub forma de praf solubil in apa. Apropo , in aceasta luna a fost lansat samponul uscat Farmasi. Sa fi avut in trecut chiar asa de mare succes sampoanele praf sau uscate ale chimistului Hans?

Pentru denumirea si provenienta acesteia le putem multumim indienilor, deoarece sampon vine din India de la cuvantul “chimpo”, care, mai explicit, face referire la mangaierea si masarea scalpului. Pentru a ajuta la stralucirea şi ingrijirea mai eficienta a parului, în timpul masajului se foloseau flori aromatice sau pulpa unor fructe. Procedeele de curatare a parului au tot variat in functie de zona si perioada.

Exemplificam cateva metode stravechi de curatare si ingrijire a scalpului, si incepem cu indepartatul Babilon, unde dintr-o combinatie de grasime animala si cenusa, se obtinea un sapun cu ajutorul caruia oamenii reuseau sa isi curete parul. Continuam seria de exemple cu o populatie pasionata si preocupata de ingrijirea personala: egiptenii. Acestia, pe langa grasimea animala, mai aplicau si uleiuri parfumate si saruri alcaline.

Din partea nobililor europeni, in perioada Evului Mediu, Italia a primit numeroase aprecieri, aceasta fiind prima mare producatoare de sapun. Sapunul de Castilia, obtinul in orasul omonim, a fost foarte laudat și s-a bucurat de un mare succes in acea vreme.

Nu stiu daca contstientizati dar …din perioada Evului Mediu, si pana in anii 1920 nu se noteaza utilizarea samponului sau spalarea parului in rutina zilnica de frumusete. DAca azi Farmasi Cosmetics vinde tone de sampon cu usturoi, in evul mediu oamenii foloseau andrele ca sa se scarpine sub peruca. De altfel Baia si spalatul pe par si pe corp erau considerate aducatoare de boala.

Asa incat , in epoca moderna, persoanei careia ii revin creditele de inventie a samponului, este considerat Kasey Herbert. Cea dintai reclama care afiseaza o femeie spalandu-si scalpul cu o solutie, a aparut in anul 1924, în revista „The American Magazine”.

In anul 1927, tot renumitul Hans Schwarzkopf lanseaza primul sampon in forma lichida. Ulterior, aceasta forma a evoluat spre o versiune mai moderna ce prezenta un pH mai echilibrat, datorita introducerii unor tensoactivi sintetici, 3 ani mai tarziu, de catre Drene.

Dupa ce formula samponului sufera diverse modificari si imbunatatiri, acesta devine popular in jurul anilor ’70, la fel ca si ideea spalatului pe cap o data pe saptamana ( in timp ce, cu multi ani in urma, spalatul pe cap se practica odata la 4 saptamani sau chiar mai bine de atat).

Au parabeni si silicon sampoanele de la Farmasi ?

Un pas important si destul de relevant pentru aceasta evolutie a samponului, il marcheaza armonios si anii ’80, unde, pentru curatarea parului, se introduce silicon in continutul samponului, totodata aparand si formulele 2 in 1. Insa mai tarziu s-a descoperit ca siliconul din sampoane este nociv. Astfel FARMASI scoate din sampoanele propriii siliconul parabenii si alte produse cu potential negativ.

Sampoanele moderne pe care le intalnim in ziua de astazi, cuprind surfactanti pentru curatarea benefica a parului, uleiuri naturale, proteine și multe vitamine, o varietate de ingrediente hidratante care ofera parului o textura mai moale si mai matasoasa, facandu-l astfel si mai usor e pieptanat.

Revenim la sampoanele cu usturoi si capixyl de la Farmasi

Cum este cu usturoiul din sampoanele cu usturoi de la Farmasi ? Usturoiul prezinta un ingredient minune care l-a facut sa fie folosit ca remediu din timpuri vechi impotriva caderii parului. Simplu, se pasa usturoi si se aplica pe scalp! Rezultatul? DUpa cateva aplicari firele de par devin mai grase si ma dese. Dar , mirosul dezagreabil al usturoiului il face sa fie folosit doar in cazuri rare. In medicina s-a notat acest efect al uturoiului si s-a incercat extragerea principiilor active din lui sub forma d esampon. Initial si samponul pastra putin din miros. Insa sampoanele Farmasi cu usturoi au reusit ceea ce se dorea de sute de ani. Un sampon cu usturoi fara miros si cu ingredientele vindecatoare ale usturoiului. Cu miros FLORAL !

Atat stiinta, cat si tehnologia avansata de care ne bucuram in prezent, ne ofera ocazia de a avea parte de  produse care sa ne curete si ingrijeasca parul, lasandu-l stralucitor și fara daune si efecte nocive asupra sanatatii dupa o perioada frecventa de utilizare. Ne bucuram astazi de un numar imens de produse de ingrijire a parului de la Farmasisi de faptul ca in fiecare an acesta creste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *